Maalämpökoneen valinta

maaliskuu 7, 2013 § Jätä kommentti

Mitoitus

Asuinpinta-ala on 145 m2. Maalämmön lämmitystarvetta ryhdyttiin pohtimaan LVI-suunnittelijan tekemän laskennallisen tehontarvetaulukon pohjalta. Itse lämmitykseen tarvittaisiin 5,9 kW pumppu, ja sen lisäksi käyttöveden lämmitys 4-5 henkisen perheen tarpeisiin nostaisi tehontarpeen taas 7,7 kW:iin.

Maalämpökoneen tehon mitoituksessa on näköjään kaksi eri näkökulmaa, meidän tapauksessa se tarkoittaa valintaa 6 ja 8 kW:n laitteiden väliltä:

  • LVI-suunnittelija suosittelee hieman alimitoitettua, eli n. 6 kW lämpöpumppua, jotta hyötysyhde olisi optimaalinen. Superpakkaspäivät ovat kuitenkin harvassa, ja muina aikoina sitten koneteho olisi turhan suuri ja veisi enemmän sähköä. Lisäksi 8 kW:n kone saattaisi käydä katkokäynnillä usein (=mennä pois päältä kun on jo liian kuuma), mikä tarkoittaa, että kone käy lyhyemmän ajan kerrallaan jatkuvan käynnin sijaan. Lyhyet käyttöjaksot huonontavat hyötysuhdetta. Toisaalta isommassa pumpussa on parempi hyötysuhde lähtökohtaisesti.
  • Toinen koulukunta taas tuntuu olevan lämpöpumppumyyjillä, jotka mielellään hieman ylimitoittaisivat maalämmön tehon. Silloin se toimii myös kovemmilla pakkaspäivillä, ja kapasiteetti riittää paremmin saunaillan pitämiseenkin lämpimän käyttöveden osalta. Uutta vettä lämpiää nopeammin.

Tarjouspyynnöt

Saimme LVI-ammattilaiselta suosituksen ottaa maalämmön tarjoajiksi vain ”oikeat” alan yritykset, eli esim. rautakaupan myymät maalämpöpumput voitaisiin unohtaa heti kättelyssä. Ja pyysimme tarjouksia ainoastaan tunnetummilta ja hyvämaineisilta lämpöpumppumerkeiltä, jotka ovat tiettävästi kutakuinkin yhtä toimintakelpoisia kaikki. Turun rakennus- ja sisustusmessut oli aivan loistava paikka tutustua laitteiden tarjoajiin. Pari myyjää meillä kävi kotonakin esittelemässä, Thermian ja Vaillantin edustajat.

Kyselimme maalämpötarjouksia muutamalta eri laitemyyjältä 6 kWh:n koneella. Tarjouksiin pyysimme hinnan koko paketista, eli

  • maalämpökaivon poraus +  pumppausjätteiden poisvienti
  • putkien kaivaminen maahan ja yhdistäminen tekniseen tilaan
  • sekä itse maalämpöpumppu.

Tarjoukset ja päätös

Tarjoukset saimme viideltä pyytämältämme edustajalta, kuudennelta tuli pariin otteeseen soitto, että saisiko talon teknisiä tietoja (jotka lähetettiin kyllä jo reilusti ennen soittoa), ja soittelu oli sen verran hitaanpuoleista, että toisella kerralla maalämpökaivo oli jo porattu. Halusimme kaivon jo ennen talotoimitusta, jolloin kaivonporaussotkut eivät haittaa muuta rakentamista.

Vertailu oli vaikeaa, ja laitteiden ominaisuuseroista ei myöskään oikein helpolla ottanut selvää. Edullisin oli Viessmann ja reippaasti kallein Vaillant, loput siltä väliltä. Hinnoittelupolitiikka on mielenkiintoista, sillä satuimme mainitsemaan Vaillantin edustajalle Thermian hinnan, ja hän aluksi kummasteli asiaa ja sanoi hinnan olevan yleensä samassa linjassa Thermian kanssa. Pomolle soitettuaan myyjä hetken kuluttua laski hintaa roimasti, mutta hinta oli silti edelleen muutamia satasia kalliimpi.

Päädyimme Thermiaan, jonka hyviksi ominaisuuksisti mainittiin

  • Takuu: Perustakuu 2 v., mutta kotivakuutukseen yhdistettynä myyjä antaa koko laitteelle 6 vuoden takuun.
  • Laite pitäisi olla erityisen hyvä kerrostamaan kylmän ja lämpimän veden säiliössä, jolloin lämmintä vettä olisi ”aina” saatavilla.
  • Thermiassa käytettyä tekniikkaa on käytetty jo kauan, joten se lienee varsin toimivaksi osoitettua.
  • Lisäksi käyttäjiä on Suomessa paljon, joten käyttökokemuksia löytyi myös netin keskustelupalstoilta paljon, toisin kuin monista muista merkeistä. Ja laite on näiden perusteella hyväksi todettu.

Kallistuttuamme Thermian ostajiksi myyjä ei halunnut myydä meille 6 kW:n pumppua, vaan antoi uuden tarjouksen: 8 kW laite ja porakaivon syvennys 120 m:stä 160 metriin. Hintaan tuli kohtuullinen lisäys.

Laite on Thermia Diplomat 8 kW, myyjä Saariston Kaivonporaus Oy Ab.

Mainokset

Avainsanat:

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Mikä tämä on?

You are currently reading Maalämpökoneen valinta at Villahirsi.

Meta

%d bloggers like this: